loading

BLOG

14
jan
P1070198

Aktualno: Kraljevina Tonga in davek na nepremičnine

Vsak začetek je težak, letošnji januar še posebej. Morda je krivo vreme, a počasi bo treba v stare tirnice. Pomaga, če se zakopljem v stara potovanja. Tam se skrivata motivacija in navdih.

Pred petimi leti in za tremi oceani leži kraljestvo Tonga. Čeprav je bilo obdobje okoli novega leta deževno, ko zaradi nevarnosti tropskih ciklonov ni glavne turistične sezone, na obzorju ni bilo več kot nekaj romantičnih oblakov. Sva pa bila s strani prijaznih Novozelandcev opozorjena. A na Tongi so bili še bolj prijazni. James Cook jim je rekel The Friendly Islands, a se poimenovanje v mednarodni politiki ni prijelo.

Narava je neokrnjena, ljudje pa podobni nam, ko smo presenetljivo prijazni, pošteni in skromni. Turisti, ki tja zaidejo, iščejo tudi drage resorte. A backpackerjem ni težko najti alternativ. Država ni bogata, kralj je menda otročji in izbirčen, pa tudi med in mleko se ne cedita. Le za krave, morda. Pasejo se pod kokosovimi palmami in mleko, mleko, mleko, te res pijejo –  kokosovo mleko. Sredi otoka leži nepojasnjena skala, ki priča, da so pokrajino oblikovali cunamiji, ki jih ne pomnijo niti arheologi.

Največji otok je  Tongatapu. Tam je tudi prestolnica Nuku’alofa, kot sem prebrala v slovenskem časopisu. Prestolnica je v resnici razpotegnjena slovenska vas v najbolj eksotični različici. Na kolih dvignjena koliba, manj zahteven objekt, je bilo moje začasno prebivališče ob morju. Postavil ga je upokojeni par iz Avstralije. Surferja. A noči v takšni idili niso bile tihe. Visoki valovi so treskali v koralni greben, ki se je zdel varno zavetje. A kmalu, dober mesec po povratku na obzorju prav te obale pa zrasel čisto nov vulkanski otok. Tudi zmenek s kiti je šel po gobe. Nizka sezona, pač.

Severno otočje Tonge je kmalu prizadel še cunami, a Avstralca sta pripravljena na najhuje. S palm visijo vrvi, deske pa so tudi namazane, povesta.

Deževno obdobje pomeni nevarnost ciklonov. Včeraj se je ciklon Ian dotaknmil tudi Tonge. Na določenih otočjih naj bi porušil ali poškodoval kar 80% domov! To je šele davek na nepremičnine.

P1070188

P1070191

P1070212

P1070207

IMG_6264IMG_6251

IMG_6283IMG_6259

P1070275

vse foto: bivam

 

 

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.