loading

BLOG

22
jul
P1030313_1

Apartma s pogledom na morje

Misel v smislu “long time, no sea” nas je letos vodila prav tja. Želja velikih in male je bila dovolj velika, da smo pustili na cedilu prestolnico po lastnem izboru. Za to bo jesen. Tako smo dom zamenjali za poletno rezidenco ob morju. Nekoč je bila norma šotor, zdaj pa smo raje bolj komot. Pa tudi, ko primerjaš 50 evrov za nočitev v apartmaju s 40 evri za kamp (parcela + avto + 2 odrasli osebi), je računanja hitro konec. Do primerjave s cenami mobilnih hišk pa mi sploh ni več: najdražji apartma je še vedno ugodnejši kot najcenejša mobilna hiška.

Kljub vsemu smo doživeli dopust, kot je nekoč bil. Odkrili smo skromno letovišče, kjer ni ne duha ne sluha o Zatonu pristnega turizma. Težko najdeš kaj več kot slaščičarno ali pekarno, da bi zapravljal. Brez takšne ponudbe je tudi ob večerih vedno mir. V sosednji ulici je resda še trgovina, kjer na 25 kvadratnih metrih dobiš skoraj vse. Če ni jušnih kroglic, pa imajo jušne kocke. Kriteriji za izbor lokacije so priporočila prijateljev in zasedenost. Prav pride tudi mir.

Pozorna sem tudi na nastanitev. Profesionalna hiba, ki pa reši marsikaj. Apartmajska ponudba na spletu je sicer bogata, nikoli pa ne veš, kaj te zares čaka. Kaj je pomembno? Organiziranost tlorisa, širina prehodov, velikost kuhinjske niše. Mame se premalih kuhinjskih površin ne ustrašimo. Pomembna je tudi orientacija prostorov in zunanje terase, možnost popolne zatemnitve prostorov, zadostno število omar, ustreznost odlagalnih površin v kopalnici. Oddaljenost od morja in pogled nanj. Ni ga večjega veselja kot jutranji pogled na morje.

Vem, da sem zahtevna, in vem, zakaj. Dopust ni le za otroke. Skupaj preživimo več časa kot doma, v prostoru ki ni tako udoben kot dom. Povsod je lepo, doma najlepše ima v moji glavi aktualnejšo različico: ni ga lepšega apartmaja od tistega doma.

Da lepe spomine ohranimo res lepe, se ne vračamo na stare lokacije. Letos smo naredili izjemo in bomo avgusta ponovili vajo. Medtem pa bom še kaj napisala.

P1040798_1

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.