loading

BLOG

09
apr
sestanek

Storitev arhitekta: kava z rogljičkom ali nujno zlo?

Arhitekturna storitev, projektna dokumentacija, hiša/stanovanje, komunalni prispevek, visoke cene, vse po splošnem prepričanju sodijo v isti koš. Marsikdo je svoje mnenje o previsokih cenah storitev in priporočila poceni copypaste arhitektov gotovo že odtipkal v debatne forume. Za vse preostale pa namenjam serijo prihodnjih prispevkov.

Vsak, ki naleti na stanovanjski problem, je pred preizkušnjo: Se obrnem na arhitekta ali raje naredim vse kar sam? V prvem primeru je zmaga že, ko si priznate, da veste premalo. V drugem primeru ne izgubljajte časa in se raje čim prej lotite raziskovanja spletnih portalov domačih mojstrov.

Kar je torej najbolj pomembno? Odločitev za strokovno pomoč arhitekta mora biti prostovoljna. Vsi koraki, ki sledijo, so veliko preprostejši: osredotočite se le na  pričakovanja in želje, kaj si od storitve sploh želite. Pri tem imate le dve možnosti. Sodelovanje z arhitektom je lahko priložnost za:

– arhitektovo strokovno znanje z upoštevanjem vaših vizij in želja
ali
B – bližnjico do papirjev, ki jih potrebujete za gradnjo ali prenovo.

Če želite strokovno in vam prilagojeno rešitev, je dobro vedeti, da je vsak projekt unikaten. Soustvarjali ga boste skupaj z arhitektom v prostoru, ki želi biti pisan na vašo kožo. Vaše zadovoljstvo tako ne bo le rezultat končne prostorske rešitve, ampak bo v veliki meri odsevalo tudi intenzivno sodelovanje z arhitektom. Pri tem je ključnega pomena zaupanje, ki ga ustvarite. Bolje kot se arhitekt in stranka razumeta, večja je možnost za kakovostno rešitev in zadovoljstvo. Seveda se tudi med arhitekti najdejo takšni, ki veliko le obljubljajo. Toda tudi takega z malo zdrave pameti in občutka hitro spregledate.

Morda pa potrebujete le nekoga za izris načrtov po vaših skicah in zamislih? Tovrstne ponudbe so verjetno cenovno ugodnejše, vendar premislite, ali si res lahko privoščite poceni arhitekta ali celo študenta arhitekture. Cenejša storitev neizkušenega arhitekta skoraj vedno prinese dodatne stroške zaradi pomanjkljivega načrtovanja. V nenavadno nizkih cenah se skrivajo tudi pasti, včasih celo konjsko meso…Katere pasti, naj ugotovi vsak, ki bo ubral drugo pot. Prej zelo glasni, po izvedbi ponavadi (končno) pametno molčijo.

Jasno je torej, da je najslabša možna izbira arhitekta in njegove storitve tista, ki je osnovana na podlagi najugodnejše ponudbe. Verjamem sicer, da so številke najenostavnejše merilo za izbor, ne pozabite pa, da boste imeli opravka s človekom in ne le z denarjem. V prihodnjih prispevkih bom podrobneje opisala posamezne pasti v fazah, ki sledijo. Prihodnjič torej o idejni zasnovi.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.