loading

BLOG

16
jul
Diogene-Cabin-Vitra-Renzo-Piano-RPBW-3a

Bivam v škatli, mislim izven

Če sem prejšnji teden pisala o hiškah iz kartona, je današnji izbor torej nekoliko bolj concrete, a še vedno not concrete, brez betona. Renzo Piano si kontejnerja ali škatle najbrž ni zamislil na Japonskem ali celo Haitiju, čeprav bi zaradi minimalistične zasnove lahko stal prav tam. Resda iz povsem različnih razlogov.

Diogene-Cabin-Vitra-Renzo-Piano-RPBW-5

Škatla, kabina ali kontejner?

Diogene je Pianova zamisel, ki jo je razvil z Vitro, znanim švicarskim proizvajalcem pohištva. Zaenkrat gre le za prototip, poskus, v katerega želijo še pred začetkom serijske izdelave vključiti mnenje javnosti. Če si jo želite ogledati v živo, stoji v predmestju švicarskega Basla, a čez mejo v nemškem Weil am Rheinu. Zraven sta VitraHaus in Vitra Design Museum. Žal kabine Street View ali Google maps iz zraka še ni ovekovečil. Se Google dela, kot da ga prihodnost oblikovanja prostora sploh ne zanima? Že iz zraka se namreč vidi, da je muzej z okolico še posebej skrbno oblikovan prostor v vesolju:Bivalni prostor vsega skupaj ne meri nič več kot 2,5 x 3 m, ima pa tako rekoč vse, kar potrebujete. Predeljen je na dva dela. V večjem prostoru je raztegljiva postelja (kavč), zložljiva miza in stol. Ni zložljiv. V manjšem prostora sta mini kuhinja in mini kopalnica s tušem in wc-jem. Mobilna tehnološka zasnova zagotavlja popolno neodvisnost od priključevanja na lokalno infrastrukturo. Plus.

Diogene-Cabin-Vitra-Renzo-Piano-RPBW-3

vse foto: www.vitra.com

Uščipnite me, ko bo blizu vas stal bivalni kontejner. Eno je počitnikovati v mobilni počitniški hiški, drugo pa v tako majhnem prostoru bivati vsak dan. Kvadratni meter stanovanja je draga dobrina, zato se tu in tam na Zemlji celo zgodi, da je najbolj ekonomičen res karseda majhen prostor. Ko sanjamo o velikih stanovanjih, se je dobro spomniti, da je velika kvadratura odraz časa in da se utegne trend ob nihanjih cen spet hitro zasukati. Gotovo pa v časih, iz katerih se še kar ne znamo izkopati, minimalizem počasi postaja potreba. Nekoč je bil le redka izbira.

Koliko kvadratov pa vi potrebujete za bivanje? Odgovore berem v komentarjih. Ni me strah, da bi zmanjkalo prostora.

  • pyrorian

    Tam nekje 12m2 + kopalnica + nadstrešek za avto. Malce razvajen, ja vem :)

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.