loading

BLOG

22
maj
cabanas-no-rio-comporta-portugal-7

Koče na reki po portugalsko? Cabanas no rio!

Ko moja triinpolletnica izve, da se bo zvečer tuširala v tuškabani, je veselje nepopisno. Tudi jaz se nasmehnem, čeprav imam v mislih nekoliko drugačno kabano. Tuširanja v Cabanas no Rio bi se veselila tudi jaz!

Koči na reki, takšen je dobeseden prevod, stojita v Comportu. To je le dobro uro vožnje iz Lizbone proti jugu in dober razlog, da tako privlačno mesto kot je Lizbona sploh zapustiš. Umeščeni na peščeno obrežje reke Sado, nudita prostor za popoln oddih v dvoje. Tistim, ki imajo radi naravo, mir, sonce in partnerja, seveda. Naravni rezervat naseljujejo le še flamingi, štorklje, v vodi pa pliskavke, torej delfini. Bivališče je na videz skromno, a neizmerno bogato. Obe hiški merita vsega skupaj 26 m². Če prištejete še kajak, je prostor še nekoliko večji. V ceno je menda že vštet.

Kako rečeš leseni hiški, ki ne stoji na domačem vrtu ali nekje v gorah? Uta, koliba, koča? Naj bo kar kabana. V tem primeru pa dve kabani, ki skupaj tvorita eno počitniško bivalno enoto. V prvi je dnevni prostor s kuhinjsko nišo, v drugi spalnica s kopalnico in tušem. Komur je ljubo tuširanje na prostem, tudi to se da. Kabani sta v celoti leseni: stene, streha, tla in pohištvo. Les so ponovno uporabljene deske dveh opuščenih ribiških koč iz okolice. Kabani so celoti so sestavili v delavnici mojstra in šele nato prepeljali na reko. Les ni zaščiten, zato ga bodo vreme staralo in spreminjalo. Tako je bolje.

CABANAS_NO_RIO_1

Pod projektom sta podpisana brata Aires Mateus, znan portugalski arhitekturni dvojec. Za ljubitelje peščenih plaž (in romantike) je na voljo še en njun projekt, Casas na Areia, oziroma hiše na pesku.

cabanas_rio_remodelista_8

dezeen_Cabanas-no-Rio-by-Aires-Mateus_ss_9

cabanas-no-rio-comporta-portugal-7

fisherman-cabana-kitchen-remodelista_0

cabana-portugal-storage

dezeen_Cabanas-no-Rio-by-Aires-Mateus_ss_5

rainfall_showerhead_cabanas_no_rio_remodelista

cabanas_rio_remodelista_2

cabanas-no-rio-comporta-portugal-11

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.