loading

BLOG

14
jun
P1080063-001

Čarobni dnevi nekega poletja

Obujam spomine na Pariz 2009 in nepozaben teden z Velibom. O ljubljanskem Biciklju smo takrat le potiho sanjali. Mesto je bilo natanko takšno, kot ga imam najraje: domačini na dopustu in zato nekoliko manj prometno – čeprav ljudi nikoli ne zmanjka. Rada imam mesta in njihov vsakodnevni mestni utrip. Takšna z značajem. Še rajši  jih imam poleti, zato si ob morskem pogosto privoščim tudi kak teden urbanega oddiha. To je čas za mestne radosti.

Poletje je. Pariz je. Aaaa.

P1080088

Najin mansardni studio je  na naslovu Quai de Calmy, v 10. okrožju, ulici ob rečnem kanalu Saint Martin. V “zanimivosti Pariza” bo treba dopisati, da je tu skrit najmanjši tuš svetu in kopalnica, velika kot omara. Ne pretiravam nit’ petit. Mehka vzmetnica je terjala svoj davek, zato sva vsak dan zavila še na Champs Elysees 42. Na masažne stole v razstavnem salonu avtomobilov. Zakon! Beri: treba bi jih bilo uzakoniti.

Stanovanje je bilo poceni, seveda – pa kljub vsemu nadstandardno: imelo je jutranji vonj po omamno dišečih rogljičih iz pritlične boulangerie. Neprecenljivo. Pariz, kot v sanjah.

P1080065

Seveda ni šlo brez nekaterih must see Lautrecovih plakatov v Musée d’Orsay, slik v Musée National Picasso in študij v Musée Rodin. (Rodinovi kipi so motiv, ki me zadnja leta spremlja po svetu. Ob priložnosti razložim.) Vse ostalo je bilo prosto po kulturnem navdihu. Kolesarjenje, razstave, ulični dogodki, vzpenjanja in sestopi z Montmartra ter seveda dobra odlična hrana.

Čas in orientacija sta dobila popolnoma nove dimenzije. Stolpu in atrakcijam turistov sva mahala v pozdrav le od daleč. Česa več bi si človek lahko sploh še želel?

Mestno drobovje sva prekolesarila po dolgem in počez. Svoje ture sva zaključevala z vožnjo skozi Marais, na Place de la Republique – z obveznim ovinkom v Habitat – do prve proste postaje s kolesi na najinem nabrežju. Ko sva se zapeljala postajo dlje, sva se znašla pred Sedežem KP, eni izmed evropskih zgodb Oscarja Niemayerja. Nenadejan voden ogled po notranjosti objekta je bilo popolno odkritje!

P1080132

Seveda (kot ponavadi) ni šlo brez spiska sodobnejše arhitekture. Top hoteli in prodajalne, fundacije, muzeji – v osrčju mesta. La Defense je njegova druga plat. Ampak tudi pompoznost sodobnih poslovk na svojevrsten način skriva romantiko Pariza.

Ko bazen splava po vodi…
S kolesom se zdi, kot da je vse pri roki. To je mesto na dotik. Ko je dan vroč, se odpelješ na bazen, ki je splaval po vodi: pontonski bazen Jacqueline Baker. Voda na vodi in raj za plavalce. Število plavalcev je omejeno, glave obvezno pokrite s plavalnimi kapicami. Ni igrišče za vaterpolo, a igra se po pravilih. Nekoliko strogo za Pariz.

P1080107

Brez skrbi, to ni popotniški blog, le navdih. Ko se udomačim, pospravim fotoaparat. V Parizu jih je nastalo zelo malo fotografij. Več časa je bilo za ležarjenje, na primer metanje žabic, kot je rada počela Amelie Poulain. Na najinem nabrežju.

Tudi to je Pariz. Čaroben – predvsem pa tak, kakršnega si narediš sam!

P1080129
vse foto: bivam

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.