loading

BLOG

08
sep
flexilbe-workspace-environments-furniture

Delo in pisarna prihodnosti

Takšne so pisarne prihodnosti. Trendi napovedujejo manjše in vse bolj udobne prostore. Tega se posebej dobro zavedajo prodorna tehnološka podjetja, tudi iz Silicijeve doline. Ob delovnih površinah nudijo zaposlenim še prostore za manj formalna druženja. Ločnica med delovnim in zasebnim časom se je že zdavnaj premaknila v prid delu, zato ni čudno, da se je vse več dnevnih sob – preselilo v službo.

Spreminja se tudi način dela. Vse več ljudi se podaja v samozaposlitev. In potrebuje svoj delovni prostor. Delo od doma zaradi varčevanja (tudi s časom) sicer ni slaba ideja, vendar se – vsaj po lastnih izkušnjah – domača opravila pogosto skregajo s službenimi. Še huje, če službeno napetost preskoči na domače. Delo od doma nas prikrajša tudi za fizične interakcije z ljudmi. Navsezadnje smo družabna bitja. Pa še: več glav več ve.

Korak dalje je coworking, ko si samozaposleni si delijo delovni prostor in ne le to. Tudi ideje, avtomobile, itd …  V Kinu Šiška v Ljubljani se je letos odprla že 3. sezona coworking skupnosti, ki spodbuja tovrstno sodelovanje in omogoča občasna srečanja. Ljubljanska coworking skupnost ni edina. Takšno ustvarjalno okolje postavljajo tudi drugod po Sloveniji.

Tudi Next space iz San Francisca, od koder coworking izvira, so pogumni glasniki revolucije dela. Ustvarjajo edinstveno skupnost, kjer so prostor, možgani, avtomobili in delovna orodja nekaj, kar velja deliti s skupnostjo. Člani te coworking skupnosti lahko uporabljajo tudi storitev izposoje avtomobilov – Zipcar. Vredno ogleda. Vredno posnemanja?

 

 

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.