loading

BLOG

08
jan
image_009

Garsonjera, dama med stanovanji

Prostora je malo, željá pa po navadi toliko, kot za kakšno večje stanovanje ali celo hišo. Pa vendar mora tudi majhna površina prenesti načeloma vse, da omogoča normalno funkcioniranje in kakovostno bivanje.

Po sami definiciji je garsonjera manjše stanovanje z eno sobo, kopalnico, predsobo in majhno kuhinjo ali brez nje. Še manjša varianta je studio, ki je pravzaprav ena soba s posteljo, kuhinjsko nišo in ločeno kopalnico. Toda to je že druga zgodba. Garsonjera ni le soba, ampak pravo stanovanje!

Beseda garsonjera je izvorno francoska beseda, njen prvotni pomen pa je stanovanje za samskega človeka,  garson je namreč francoska beseda za samskega fanta. Ker pa je po naše ženskega spola, je zame dama. Prava dama: vedno mladostna, urejena in neobremenjena z odvečno prtljago, ki nam jo z leti prinaša življenje. Ste že kdaj videli prenabasano garsonjero? Jaz sicer že, ampak smo jo osvobodili navlake. Zanjo velja eno ključno pravilo: poenostavljanje! Pri tem je zelo pomemben razmislek vsakega stanovalca o prioritetah, pogojenih z njegovim življenjskim stilom. tisto, kar nam je najpomembnejše oz. brez česar ne moremo živeti obdržimo, ostalemu se prilagodimo.

In še kako res je: garsonjere so primerne za tiste, ki ne komplicirajo in za bivanje ne potrebujejo veliko: ne prostora ne denarja (no, saj ga tudi nimajo na pretek). Za študente torej! Uf, asociacije na brezskrbno življenje mi kar švigajo po glavi…obiski, zabave, večerni izhodi, nočni prihodi, pozna jutra in še bi lahko naštevala.

Se vam je ob tem narisal kak prijeten spomin pred oči?

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.