loading

BLOG

16
apr
avto_portugal

Idejna zasnova: gremo na pot ali le na trening varne vožnje?

Če ste si prebrali prejšnji prispevek, je odločitev, da boste projektirali z arhitektom, verjetno že padla. Zdaj je na vrsti izbira. Če vam kljub namigom še vedno ni jasno, povprašajte naokoli ali pa se pustite zapeljati v svet projektiranja in še naprej prebirajte moj blog. Bon voyage! Nekaj napotkov za na pot pa tudi ne bo odveč, kajne?

Najprej o jari kači izrazov, s katero se boste spopadli. Za legalno izvedbo novogradnje, nadomestne gradnje, rekonstrukcije, spremembe namembnosti ali odstranitve objekta, Zakon o graditvi objektov (ZGO-1) določa naslednje faze projektne dokumentacije:

idejno zasnovo
idejni projekt
projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja
projekt za izvedbo

Toplo jih priporočam. Če niste del politične elite, boste potrebovali prav vse.

Vse se prične z idejno zasnovo, s katero bodo vaše želje in zamisli dobile konkretnejšo podobo. To so skice in opisi bistvenih značilnosti posegov v prostor. Potrebujete jih za pridobivanje projektnih pogojev, ki jih je v nadaljnjih fazah treba upoštevati – seveda, če želite pridobiti tudi vsa ustrezna soglasja k projektu.

Kaj vse morate spakirati v prtljago? Marsikaj. Nikar pa ne pozabite na obvezno opremo:

Če gre za posege v interjer, zadostujeta že:

– projektna naloga – spisek vaših želja in predstav, ki jih gojite do novega objekta
– pričakovan finančni okvir izvedbe – za orientacijo pri številu posegov v prostor

V vseh ostalih primerih pa potrebujete še:

– lokacijsko informacijo – naročite jo na pristojni upravni enoti
– in geodetski posnetek – pokličete geodeta, ki vam pripravi posnetek stanja terena

Arhitekt vam bo glede na prostorske in konstrukcijske danosti (objekta ali zemljišča) in znotraj vaših finančnih zmožnosti pripravil optimalno rešitev. Pogosto si radi upamo še malo več in odkrijemo kak skriti potencial, o katerem prej niste niti razmišljali. V takšnem primeru dobro premislite vaše želje. Odločitev mora biti vaša, predvsem pa naj sloni na zaupanju v arhitekta. Z njim morate vzpostaviti pristen odnos. Če se vam zdi, da komunikacija z njim nikakor ne steče ali pa se morda počutite neprijetno, je sodelovanje bolje prekiniti že na samem začetku.

Arhitekturna storitev se nekoliko razlikuje od preostalih poslovnih storitev, saj arhitekta spustite v svoj svet in mu dovolite vpogled v zasebnost, dom, družino ter navade. Idejna zasnova k sreči ponuja zasilni izhod, saj ste na samem začetku poti. Včasih je to pač trening varne vožnje, s katerim se šele pripravimo na pravo cesto.

Arhitekt vam bo pripravil ponudbo, v kateri bo določil tudi vrednost faz, ki sledijo. Pošteno je, da v ponudbi vrednost idejne zasnove loči od ostalih faz. S tem se boste izognili kakršnemukoli tveganju. V primeru nezadovoljstva – z rešitvijo, arhitektom ali bognedaj obojim- lahko še vedno prekinete sodelovanje. Od vas pa bo prav tako pošteno, da boste izvedeno storitev poplačali. Če pa se odločite z arhitektom nadaljevati sodelovanje, naj vam že plačani znesek odšteje od vrednosti celotne projektne dokumentacije.

In še namig: arhitekti nismo pravniki, zato v naših ponudbah ne iščite skritih pomenov in drobnega tiska. Verjemite, že sama priprava formalnega dokumenta je za nas velik zalogaj. Predlagam, da odvečno energijo raje preusmerite kam drugam…

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.