loading

BLOG

03
jun
foto: bivam

Idejni projekt: naj se potovanje začne

Idejno zasnovo torej že imate, izbranega arhitekta tudi.

Vaše zamisli in želje so že dobile nekoliko jasnejšo podobo: zdaj veste, kaj vse vaše zemljišče prenese oziroma poznate skrite potenciale vaše nepremičnine. Pred vami je le še pot do izbranega cilja. Da bo ta čim bolj prijetna, v branje priporočam predzgodbo.

Arhitekt s projektom idejne zasnove soglasodajalce zaprosi za projektne pogoje. Po zakonu jih sicer niste več dolžni pridobiti (tako kot tudi ne več lokacijske informacije), a pa pri projektiranju so vendarle v veliko pomoč. Ne pozabite, da je idejni projekt zelo pomembna faza projektiranja, v kateri objektu določimo umestitev v prostor in njegove temeljne lastnosti.

Faza idejnega projekta je čas sestankovanj, izmenjave mnenj, snovanja ideje in koncepta projekta. Je intenzivno obdobje, ko tuhtate, kaj si v resnici želite, hkrati pa razkrivate, kako zares živite. Tlorisi, prerezi in fasade tako počasi dobivajo svojo obliko. Hiša mora navsezadnje biti pisana na kožo vam. Veliko vlogo odigrate vi in vaša komunikacija z arhitektom ter preostalimi projektanti: vaši predlogi, prebliski in vprašanja so tisti, ki brusijo zasnovo objekta.

Včasih je dovolj že en sam sestanek. Sama imam raje kakšnega več. Zgodi se, da imate dvome ali zmotne predstave, pa tega niti ne veste. Včasih ne upate vprašati na glas. Vprašanja so dovoljena, celo zaželena. Seveda sta za dialog potrebna vsaj dva: na drugi strani potrebujete kompetentnega sogovornika, ki mora znati prisluhniti in vas zapeljati do strokovno najboljših rešitev. Gre vendar za objekt, v katerem boste bivali vi, ne arhitekt. Nadvse pomembno je, da kot bodoči uporabnik razumete koncept objekta in razumete razloge vaših odločitev. Prav to vam bo kasneje zelo koristilo, nam pa močno olajšalo preostale faze projektiranja.

V tej fazi spoznate tudi ostale projektante (elektro in strojnih instalacij), ki so vam prav tako na razpolago z vsem svojim znanjem in vam bodo pomagali izoblikovati projektni nalogi instalacij. Zaprosite tudi za oceno celotne investicije, da si vsaj približno predstavljate, če ste ji kos. Pri snovanju tlorisov so apetiti lahko veliki in hiška iz primernih 120 m2 kaj hitro lahko vzhaja na nepotrebnih 250 m2 …

Šele ko smo vsi skupaj zares zadovoljni, s podpisom potrdite izdelan idejni projekt. Potem je treba stati za svojo odločitvijo. Razumevanje načrtov se je v praksi še vedno izkazalo kot najboljši temelj projekta.V družbi včasih slišim koga potarnati, da bi v hiši, v kateri živi, zdaj marsikaj naredil drugače. Najbrž ni dobro izbral arhitekta.

PS: Naslovna fotka ima tudi nekaj simbolne vrednosti, saj lahko prometne table preberete tudi kot Treasure is ahead. V resnici piše nekaj drugega. Uganka se glasi: kje je fotografija nastala. Rešitev zapišite v komentarje.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.