loading

BLOG

08
avg
IMG_6355_1

Ikea: igrajte se previdno

Vsakega avgusta izide letni katalog in čez dobra dva tedna pričakujemo novega. Kljub temu, da ponudbo skrbno ažurirajo na spletu, se tiskane izdaje še vedno razveselim in ga rada prelistam. Verjamem, vem, da nisem edina.

Navkljub skrbno skritemu poslovanju trgovskega imperija – pred desetletjem ga je Newsweek zaradi uspešnega zavračanja obtožb imenoval kar prototip teflonske prevleke – je priljubljenost švedskega pohištvenega velikana – pač velika. Ne le med mladimi. Razmeroma dostopne cene in všečen dizajn očitno pomagata pri odločitvi za nakup.

Nikoli ne boste prav dobro vedeli, od kod izvirajo lesni odpadki v ivernih ploščah Ikeinega pohištva. Brali ste tudi že namige, da igračke šivajo otroci v Bangladešu in da so znamenite švedske mesne kroglice znamenite zaradi konjskega mesa, ki ste jih do nedavnega še lahko naročili v njihovi kantini. Spominja na Apple? Pa vendar, naj prvi vrže okrasni kamen tisti, ki doma nima niti enega Billya, Expedita, ali vsaj dekorativne čajne svečke. Celo Futurama je opremljena z iKeo.

A gre kdo jutri v Ikeo? Pogost tweet ali stanje na Facebooku, ko potrebujemo piko na I in pomoč prijatelja pride še kako prav. Včasih tudi babice. Včasih ali pa vse pogosteje se odpravljajo tja. Vprašajte svojo.

Ne pretiravajte

Če opremljate študentsko ali otroško sobo, je Ikea prava odločitev. Tudi če potrebujete trpežen, ne predrag kavč, ki bo preživel umazane otroške roke in noge. Nepogrešljiva je pri opremljanju domačih pisarn. Dvakrat pa premislite pri izbiri postelje, kuhinje. Potrebno je tudi strateško razmišljanje: če bi radi trajnostno rešitev, utegne biti nekoliko dražja in nekoliko manj Ikea. Vprašajte arhitektko.

Šele nato kombinirajte z Ikeo. Na željo naročnika pogosto uporabim tudi njihove rešitve, a v vsaki stvari je mera. Ne želite si zares, da bi vas trgovina v Celovcu (Gradcu ali Vilešu, kje pa kupujete vi?) preveč spominjala na dom. Sorodnik je nekoč na obisku pri nas ugotovil, da imamo “isto stanovanje“. A Ikeina sta bila le dva kosa pohištva. Malo sem mu zamerila, bil je pač površen ….

Opremljanje doma še nikoli ni bilo tako enostavno spominja na slogan za iPhone. Petko sta pospremila stavka: Loving it is easy. That’s why so many people do. Ikea ali Iphone? Ikea reinvents your home. Opremljanje stanovanja je lažje s pomočjo arhitekta, sestavljanje pohištva pa s pomočjo prijatelja. Vse je igra. Playin’ with my friends.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.