loading

BLOG

07
maj
naslovka izrez

Kako postaviš hišo v hišo?

Če imaš Prostor in Arhitekta, je odgovor enostaven. Takšno stanovanje stoji sredi Pariza, na Rue Voltaire in je loft. Kaj to loft?

Po mnenju nepremičninarjev, ki prodajajo vse mogoče, marsikaj. V arhitekturni govorici pa je to bivalni prostor večji od 100 m2 , ki je postavljen v stavbe nekdanjih industrijskih obratov. Tik pod streho, jasno, saj tako narekuje dobesedni prevod “prostora pod streho”. Pravega prevoda v slovenščini (še) ni. Naše podstrehe postanejo mansarde. Na srečo Na žalost je tudi pri nas vse več zapuščenih tovarn in praznih skladišč, a nimajo, kar imajo najboljši, lokacije.

3 x lokacija pomeni visoko urbanizirano mestno središče. Teh je pri nas malo, čakaj malo, teh pri nas ni. Kar je vredno, se poruši in nato zgradi “nadstandardna” stanovanja ali malo mesto velikih nakupov. Slaba tolažba.

Pariz je drugačen. Tovrstnih stavb je na pretek in tudi odnos do njih je drugačen. Arhitekt Grégoire De Lafforest je na primer preoblikoval podstrešje opuščenega skladišča. Nastal je pravi loft, sodoben in prijeten loft. Dobrih 110 m2 veliko, enotno površino z visokim stropom (streho) je razdelil na 6 prostorov. Kar v tako razgibanem prostoru ni enostavno. Zato jih je oblikoval v hiške. Natančneje, v 6 hišk. Največja in najsvetlejša hiška je dnevni prostor, v njej pa druga hiška – rastlinjak. Tam zori hrana.

Družina je z vloženimi volumni dobila nove prostore, loft pa je še bolj razgiban in igriv. Za piko na i je arhitekt dodal rumeno in mladostne kose iz Ikee (tudi kuhinjo) ter seveda nekaj svojih. Le kdo bi mu zameril?

In še nagradno vprašanje: kako v hišo s tolikimi hiškami umestiš drevo? Preprosto. Posušiš veje, jih zlepiš in dodaš umetne iglice. Drevo umestiš na površino, ki je še prosta. Žal ni več živo, a zdi se naravnost fantastično!

Grégoire de Lafforest - Voltaire -02

Grégoire de Lafforest - Voltaire -03

Grégoire de Lafforest - Voltaire -04

Grégoire de Lafforest - Voltaire -05

Grégoire de Lafforest - Voltaire -06

Grégoire de Lafforest - Voltaire -07

Grégoire de Lafforest - Voltaire -09

Grégoire de Lafforest - Voltaire -10

Grégoire de Lafforest - Voltaire -11

Grégoire de Lafforest - Voltaire -12

vse foto: www.gregoiredelafforest.com

  • sara

    tla! iz česa so tla? hrast, beljen hrast? verjetno je pravi les, kajne?

    • http://www.bivam.si/ Petra Peterka

      Si že sama našla odgovor: les – klasičen parket. Odtenek spominja na beljen hrast, težko pa rečem, za kateri les dejansko gre.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.