loading

BLOG

26
nov
lego_1

Lego kocke so zakon!

Veliko je govora o pisanih fasadah – očem vpadljivem rezultatu nedosledne politike urejanja prostora. Pri kakšni se celo zdi, da se je lastnik z njo malo poigral. Ali pa izvajalec z naročnikom. Tovrstne igre mi niso posebej ljube. Hiše pisanih barv namesto stanovalcev naravnost kričijo, da življenja ne gre jemati preveč resno. Kar pa se da povedati tudi drugače.

Obstaja nekaj boljšega. Hiše, ki jih krasijo ali dopolnjujejo lego kocke. Gre za umetniško akcijo dispatchwork. Kot gost festivala sonica, ki ga organizira MoTA (Museum of Transitory Art), prihaja te dni v Ljubljano njen avtor Jan Vormann. V sodelovanju s festivali z vseh koncev in krajev Zemlje “popravlja” fasade. Luknje, odpadle kose in razpoke zapolni z – lego kockami. Če ga srečate, se mu lahko celo pridružite. Funkcionalnosti in priročnosti daje prednost pred estetiko, zato ne izbira med barvami kock. Pomembno je le, da ustrezajo obliki. Kot bi sestavljali mali otroci.

Vorman se trudi prikazati kontrast med obstoječim materialom in vstavljenimi plastičnimi kockami; bleščečo plastiko, ki dopolni sivino kamna in ometa. Vse skupaj je nekje med delom in igro, restavracijo in provokacijo. Kock na fasado ne prilepi, zgolj vstavi v škrbino, zato sčasoma odpadejo ali dobijo noge. Upam, da v Ljubljani vzdržijo vsaj dan ali dva. Naj polepšajo dan še komu.

Morda imam raje lesene igrače, a lego kocke so tudi zakon!

image111

bryant-parc-w-42nd-str

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.