loading

BLOG

25
feb
008-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter

Lesena lepotica, počitniška hiša na Norveškem

Najlepša pravljica bi se lahko začela takole:

Za devetimi gorami, v majhnem kraju Geilo na Norveškem, živi zala mladenka. Že na videz je precej drugačna od okoliških hiš, počitniška hiška. S svetlobo, ki žari skozi njena velika steklena okna, ogreje vsakega, ki jo ugleda sredi mrzle, zasnežene pokrajine.  V teh krajih ni nikoli pretoplo za tako lep pogled – postavne svetlolaske. Njena svetla zunanjost – v celoti je obdana z lesom – bo z leti osivela, kar pa ji bo dodalo le še bolj žlahtno patino. Nezanemarljivo všečna je tudi njena strateška lokacija: stoji na obronku opuščenega smučišča. In kar je lahko le še bolje: okoliški teren je namenjen turni smuki. Za zaljubit.

A to je žal za devetimi gorami …

sv_060214_25s-940x730 002-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter 

Hiša ni zgolj lepa, ampak tudi funkcionalna. Zasnova je preprosta: glavnino predstavlja dolga, ozka lamela, katere geometrija sledi plastnicam razgibanega terena. V njej so štiri ločene spalnice, skupen hodnik pa se zaključi in hkrati razveje v skupno kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo.  Obe krasi čudovit razgled skozi panoramsko okno. Arhitekti so upoštevali naravne značilnosti okolice in poglede odpirali tudi s prečne strani. Tudi vhod je umeščen zelo premišljeno: kot umazan del hiše, je s servisnimi površinami za shranjevanje in odlaganje (čevlji, smuči, ostala športna oprema) priročno zasnovan v spodnji etaži. Ti so z nekaj stopnicami direktno povezane s skupnimi bivalnimi prostori. Ločena je le depandansa, namenjena starim staršem ali prijateljem. Srečkom, bi rekla.

O oblikovanju interjerja ne bi izgubljala besed. ♥

013-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter 010-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter 011-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter 015-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter

vse foto: www.reiulframstadarkitekter.no

025-split-view-mountain-lodge-reiulf-ramstad-arkitekter

Odličen primer, kako enostavne in izčiščene rešitve dobro funkcionirajo z izbranimi naravni materiali. Hišo v drugih agregatnih stanjih norveške pokrajine, si lahko pogledaš še tu.

Takšna hiša /projekt se lahko zgodi le, ko funkcionira sodelovanje naročnika z arhitektom.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.