loading

BLOG

17
maj
love room

Mansarda, ki je dobila svojo zgodbo

Marsikdo želi uiti bremenu, ki mu ga nalagajo starši: ostati doma, etažo višje ali nižje. Po njihovem pričakovanju naj bi vsaj eden izmed otrok ostal doma. Starši nehvaležne mladine preprosto ne razumejo. Hišo so vendar gradili z ljubeznijo do svojih tedaj pogosto še nerojenih otrok in na podstrešju pozidali še štiri vrste opeke višje, kot je narekoval načrt. Za vsak primer. Za hude čase.

In ti časi so zdaj za marsikoga žal sedanjost. Ni službe – ni kredita. In ker se je enkrat treba skobacati iz svojih (pre)majhnih otroških sobic in zadihati – če ravno že nismo ušli v tujino na sveži zrak – vsakršna prosta stanovanjska površina zdaj pride prav.

Pred leti me je prijatelj prosil za pomoč. Rad bi zaživel na svoje, stran od domačih. Po številnih ogledih stanovanj, ki so bila naprodaj in v dometu njegovih finančnih sposobnosti, se mu je nakup zdel vedno bolj neupravičena investicija svojega tako težko privarčevanega denarja. Doma je imel na voljo 105 m2 neobdelane mansardne površine. Odročnost lokacij in premajhne površine so tehtnico usmerile na drugo stran. Kmalu mu je postalo jasno, da bo najbolje, da si dom uredi v zgornji etaži domače hiše.

prej1

obstoječe stanje

Preverili smo, kaj mu obstoječe, pred leti že postavljene stene, omogočajo: veliko premalo. Strošek rušitev pa je v primerjavi z nefunkcionalnim stanovanjem neznaten. Nazadnje je gole opečne stene porušil kar sam. Ostali so le betonski stebri, ki podpirajo lege. Seveda bi lahko prestavili tudi te – če bi prostor to narekoval. Dostop v mansardo je potekal prek notranjih stopnic in stanovanja v visokem pritličju. Prehod smo zaprli, stopnice poravnali in jim z zunanje strani dodali vetrolov z ločenim vhodom.

potem m1

predlog rešitve – spodnji nivo

Mansarda je zamišljena kot velik prostor, odprt vse do slemena, z umeščenimi zaprtimi škatlami. Bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo je umeščen na zahodno stran hiše, kar ustreza tudi obstoječim pozicijam kuhinjskih instalacij. Ta prostor ostaja odprt, z vidnim ostrešjem. Podobna zgodba se ponovi na vzhodni strani, v otroških sobah s predvidenimi ležišči na višjem nivoju – za že nekoliko večje otroke. Vse odprtine na obeh čelnih fasadah so povečane: zahodno fasado krasi panoramska stena s prelepim razgledom na bližnjo Šmarno goro, v otroških sobah pa je okno prilagojeno višini prostora.

potem p1

predlog rešitve – zgornji nivo

Višina stropov v ostalih prostorih je normalna, 2,50 m. V osrednjem delu stanovanja, se nad “zaprtimi” prostori nahaja še delovni prostor, dostopen iz dnevnega prostora. Poleg vstopa v stanovanje, so na severno stran umeščeni tudi ostali servisni prostori: kopalnica, dnevni wc, utility in kuhinja – sicer kot del dvovišinskega prostora.

Sama izvedba je potekala nekaj let, saj je prijatelj želel čim več dela opraviti sam. Časa je imel na pretek, poleg tega pa je na tako prihranil tudi nekaj denarja. Bil je sam, zato o družini še ni razmišljal. Rešitev je k sreči predvidevala vse prostore, ki jih za svoje bivanje potrebuje družina. Tudi, če jih v prvih leti ne bi uporabljal. Tik pred koncem del pa je spoznal svojo izvoljenko, s katero zdaj z njunima dvema otrokoma že nekaj let živijo prijetno družinsko življenje. Sicer z dragimi položnicami za vrtec, ampak z vrtom in možnostjo brezplačnega varstva znotraj hiše.

“Moja tašča/mama mora živeti tako daleč, da na obisk ne pride v copatih.” Se strinjam. A če ne spoštuje zasebnosti mlade družine, bo težavna tudi, če se odselite kilometre proč. Včasih pač ne gre za vsako ceno, kajne? Zgodba, ki se je zgodila tej mansardi, je srečna.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.