loading

BLOG

03
jul
IMG_3488

Otroška soba za najmlajše

Prihod prvorojenca paru vsaj za nekaj časa postavi na glavo življenje, kot sta ga bila vajena. Ustaljeni ritem se spremeni, z njim se spremenijo prioritete. Prosti čas dobi nove dimenzije – in dom tudi. Novorojenca redko čaka veliko stanovanje, zato je izziv, kako pripraviti prostor še za enega člana družine, toliko večji.

slika 1

V veliko tolažbo je, da dojenček posebnega prostora na začetku niti ne potrebuje. Nepogrešljivo potrebuje le ljubezen staršev in nekaj osnovnih kosov opreme. Pa še te se skoraj prešteje na prste ene roke:

1. posteljica, ki naj bo zaradi nočnih hranjenj v priročni bližini mamice. Predlagam spalnico. Za dnevni spanec je primerna tudi košara za prenašanje po stanovanju.
2. previjalna blazina, ki je zaradi primerne temperature prostora lahko tudi v kopalnici
3. koš za plenice (palček zavijalček), ki bo neprijetne vonjave zadržal zase – tudi v kopalnici
4. banjica za kopanje
5. predalnik za mala oblačilca, plenice in ostale pripomočke za nego
6. počivalnik za dojenje

Nakup otroške opreme in dodatkov je tržna priložnost za trgovce in luknja v denarnici za starše. Zaradi nevednosti – in veselja – se na veliko kupuje igrače, s katerimi se otrok še nekaj let ne bo znal igrati, pa oblačila, ki jih bo prerasel v mesecu, da opreme sobic v izvirni roza ali izvirni modri barvi niti ne omenjam.

Lahko se vam zgodi, da boste otroka zaradi boljše varnosti raje previjali na postelji in previjalne mizice sploh ne boste potrebovali. Morda boste z otrokom zaradi lažjega nočnega hranjenja in umirjanja raje spali v isti postelji. Morda …Vsak otrok je drugačen, zato tudi pri opremi ni splošno veljavnih pravil. Če torej prostora za otroka še vedno nimate, za začetek poskrbite za osnovne stvari s seznama.

Najbolje, da počasi spoznavate novega člana, se odzivate na njegove potrebe in ravnate po zdravem razumu. Tako pridobite (vsaj) šest mesecev za skrbno pripravo prave, funkcionalne otroške sobe. Ta naj bo zasnovana predvsem tako, da bo zadovoljevala potrebe otroka po stopnji njegovega razvoja. Povedano drugače: da bo z minimalnimi posegi vanjo rasla skupaj z otrokom.

Zgleden primer je otroška soba, ki je do otrokovega tretjega leta starosti z minimalnimi posegi zamenjala že tri oblike /funkcije:

1. 0-11 mesecev
otroška posteljica v spalnici staršev, na mestu dveh predalnikov, ki sta po novem v otroški sobi; na njih je urejen previjalni pult z blazino, v sobi tudi počivalnik za dojenje; kopanje v kopalnici; otrok se igra v bivalnem prostoru (blazina na tleh) – na očeh staršev:

slika 2

 

2. 11-26 mesecev
otroška posteljica v otroški sobi, previjanje na tleh (živahen otrok); previjalni pult postane odlagalna površina, počivalnik pa udobno mesto za branje pravljic; mizica s stolčkoma za trenutke malčkove samostojne igre:

slika 3

 

3. 26 mesecev  in več
malo posteljico zamenja otroška postelja večjih dimenzij (z varovalom), sledi prerazporeditev ostale opreme: reciklaža pulta v tapecirano oblogo ob postelji, pomik predalnikov; mizica s stolčkoma in počivalnik za večerni obred branja pravljic ostanejo na istem mestu:

IMG_3895

slika 4

 

vse foto: bivam

Malčki vsaj prva leta niso posebej zahtevni. Z bujno domišljijo jim je igranje s kartonsko embalažo v večje veselje kot o igra z njeno vsebino. Pustimo mu prostor in ga čim manj omejujmo. Z odraščanjem pa se bodo razkrivala nova zanimanja. Povečale se bodo tudi zahteve in potrebe, predvsem po prostoru. Do takrat pa bo minilo vsaj še nekaj let.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.