loading

BLOG

20
sep
parking-day-10-520x347

Park(ing) day v tvoje mesto!

Skovanka pove, da se ta dan parkirišča spremenijo v parke. Če vam je ideja urbanega praznika blizu, si označite vsak tretji petek v septembru. Prostovoljci – umetniki z domiselnimi rešitvami – takrat za en dan zasedejo parkirna mesta in jih namesto avtomobilom namenijo ljudem.

Če bi primerjali ekonomsko vrednost površin v mestu, bi hitro ugotovili, da je bivalni prostor v primerjavi s parkirnim nenavadno drag. Daniel Shoup razlaga, da so za mesto in prebivalce najdražja prav brezplačna parkirna mesta. Če je treba za kvadratni meter stanovanja odšteti 2000 €, kako je lahko dobrih 12 kvadratnih metrov za 1 avtomobil na voljo kar zastonj!?

parking-day-23-520x347

parking-day-02-520x347

Par(ing) dan se je začel s samoiniciativno akcijo zaposlenih v studiu Rebar iz San Francisca.  Osem let je trajalo, da je ta – awesome – ideja osvojila ves svet. Približek smo pred leti doživeli ob poskusu oživitve Slomškove ulice v Ljubljani, ko so dekleta iz skupine Prostorož zasedla nekaj parkirnih mest in nanje umestila prostorske instalacije javnih stanovanjskih prostorov. Namen je bil podoben: ljudem v mestih nameniti več površin za druženje, spoznavanje, povezovanje. Kako? Z začasno odstranitvijo parkirane pločevine.

parking-day-05-520x347

Ker septembra v evropskem tednu mobilnosti o tovrstnih problemih  razmišljamo tudi pri nas, ne bi smelo biti presenečenje, če bo v prihodnje kakšno parkirno mesto zamenjalo smisel in postalo mini travnik. Morda nam do Park(ing) akcije manjka le nekaj sproščenosti.  Če potrebujete pomoč, me povabite … Že zdaj pa držim pesti, da dan ne bo deževen. Teden mobilnosti je, ko gremo v službo z – dežnikom. Septembra.

P.S.: Parkiranje v San Franciscu seveda urejajo pametne rešitve. Prizori kot je tale iz videa skupine Cake (Sacramento), so vse bolj redki. Ne pozabite pa na čiščenje ulic!

vse foto: rebargroup.org

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.