loading

BLOG

28
maj
portret

Pohištvo izdelano doma? Pokaži, kaj znaš!

Kaj nastane, ko se dela lotita biologinja in matematik? Prijeten in predvsem njun dom.

27-letna Mateja in Žiga sta se ob začetku skupnega bivanja vselila v dobrih 25 m² veliko garsonjero. Tako kot mnogi mladi diplomanti, z družinskimi financami ravnata skrbno. Imata tudi srečo: prijaznega lastnika garsonjere, ki se strinja, da namesto najemnine opremljata stanovanje. In tudi pri tem sta zelo skrbna. Odločila sta se za cenovno ugodno rešitev funkcionalnega in prostoru prilagojenega pohištva. Izdelave pa sta se lotila kar sama! Namesto v Ikei sta nakupovala v trgovinah za hobi mojstre. Ona je pripravila skice, on kosovnico za razrez. Kot se za matematika spodobi – v Excellu. Da matematika ni uporabna veda?

Pred kratkim sem ju obiskala in ugotovila: njun dom je prijeten in enovit. Vsi kosi so beli, kar jima omogoča kombiniranje z naknadno izdelanimi kosi in predvsem veliko manevrskega prostora za ostale barvne poudarke. Prav zaradi belih površin in dobre razporeditve se garsonjera zdi prostornejša, kot v resnici je. Pohištvo je izdelano zelo lepo in z občutkom, skice pa dokazujejo, da je vse res delo njunih rok.

02_003

Ob vselitvi je bila garsonjera videti drugače. Ohranila sta le kuhinjsko mizo s stoli (Ikea) in omaro v predprostoru. Le zaprla sta jo z dodatnimi omaricami do stropa. Neuporabne kose sta odstranila. Mizica iz Ikee je razpadla kar sebe. Saj ne, da Ikee ne marata. Le našla sta več prednosti, če se dela lotita sama.

kopalnica

Kopalnica je – v primerjavi s celotno površino stanovanja – prostorna. Dodala pa sta visečo omarico, v kateri hranita čistila in brisače.

postelja_1

Zgradila sta novo posteljo z dvema velikima predaloma za shranjevanje stvari, ki jih imata rada pri roki. Polica nad njo je kamuflaža instalacije za klimo, ki ni bila v uporabi. Nova garderobna omara za dva sicer ni velika, a vanjo zložita vsa oblačila, ki jih potrebujeta. Za shranjevanje perila in nogavic sta uporabila kar lesene škatle; takšne kot v kopalnici.

delovni kot_2

Prej jedilni kot je postal delovni kot: klasična miza zanjo in standing desk zanj, ki raje dela stoje.

standing desk
slogan_1

Seveda sta tudi pripravila tudi stroškovnik. Čeprav je poceni, pravita, da bi najbrž šlo še ceneje. Pomivalni stroj sta poiskala na Bolhi, ležišče z letvami pa našla v akciji s 70% popustom. Ročno izdelano pohištvo je prav tako poceni in enostavno. Vse našteto bi lahko našla v Ikei, a več kot očitno se držita napisa na steni: Do one thing every day that scares you. Lahko sta zgled. Morata biti!

Pohištvo skupaj: 772 €:

omarice v predprostoru: 130 €
kopalniška omarica: 65 €
postelja: 200 € (brez jogija in letev)
garderobna omara: 130 €
standing desk: 142 €
miza: 75 €
polica in dod. material: 130 €

Ko se na računu nabere dovolj sredstev, bo na vrsti še kuhinja. Seveda bo bela in funkcionalno zasnovana. Preverjeno.
Nagradno vprašanje: iz stare postavitve je ostal le en predmet, kupljen v Ikei. Ga najdeš?

  • Martin Kavšček

    Korenček:) To je iz ikee! :)

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.