loading

BLOG

14
maj
foto: bivam

Poletje v keramični školjki

Kot majhna deklica sem sanjala, kako bi pred domačo hišo namesto zelenjavnega vrta raje imela bazen in v njem gostila vse otroke iz naše ulice. Zdaj razmišljam drugače: imela bi ga, ampak na morju. Še vedno sem namreč pod vtisom bazena s preteklega prvomajskega oddiha, v katerega smo veselo namakali noge. Ni naš, da ne bo pomote. Smo bili pa hvaležni uporabniki. Ker plaža okoli njega še ni bila še v celoti dokončana, smo se z mojstrom srečevali skoraj vsak dan. In izvedeli marsikaj…

Kaj morate torej vedeti pred gradnjo bazena?

Če popolnoma odmislim tiste z napihljivim robom, ki jih lahko dobimo v prosti prodaji med izdelki za vrt, je tapravi bazen nezahtevni objekt (objekt za lastne potrebe). Vendar le v površini do 30 m² (od roba do roba) in globini do 1,35 m. Dopolnjevati mora namensko rabo obstoječe pozidave, s svojimi oblikovnimi značilnostmi pa ne sme kvariti splošnega videza prostora. Če prostorski akt ne določa drugače, ga lahko zgradite najmanj 1,5 m od parcelne meje. Dovolj je enostavno gradbeno dovoljenje ali pa le sreča, da ujamete pravi tajming legalizacije črnih gradenj…

Kaj je pametno vedeti pri izbiri bazena?

Najprej preverite vaše finančne zmožnosti. Ta vam morda precej olajša izbiro. Nato premislite o načinu uporabe: notranji ali zunanji bazen, zgolj sezonska ali uporaba čez vse leto. Bazene ločimo po materialu, iz katerega je izdelana bazenska školjka, ta pa odločilno vpliva tudi na končno ceno in na način vzdrževanja vode v njej. Ne pozabite tudi na zaščito bazena zaradi majhnih otrok, odpadlega listja ali pred izgubo toplote, na možnost protitočne naprave, masažnih šob… in ne nazadnje tudi na možnost rednega servisiranja in čiščenja s strani dobavitelja.

Cenovno ugodnejše so poliestrske in polipropilenske školjke, izdelane že vnaprej po kalupu, ki se po podobnem principu, kot kopalniška kad, z obbetoniranjem vgradijo na betonsko ploščo. Nekoliko dražji so betonski, ki so lahko obdani z nepropustno pvc folijo, lahko pa z veliko dražjimi keramičnimi ploščicami ali mozaikom. Najdražji pa keramični, katerih školjka se enostavno položi v izkop, zato betonske plošče ne potrebujejo. Pri slednjih je tudi montaža izredno kratka: 3 do 4 dni!

Bazenska voda se čisti z zajemanjem vode z gladine bazena. Obstajata dve možnosti: zajem preko prelivnega roba, pri katerem se voda po celi površini preliva čez rob v prelivni kanal ali s skimmerjem – odsesavanjem z vodne površine, pri katerem gladina vode sega 10 cm pod rob. Prelivni robi so na lokacijah, kjer je teren ob robu bazena nižji in omogoča panoramski razgled, tudi zelo estetska rešitev. Še posebej lep je pogled na morje: voda na vodo. Večina zasebnih bazenov se najpogosteje čisti s skimmerjem, s katerim se lahko uspešno izognemo neprijetnostim nenatančnih zidarskih izdelkov, zaradi katerih morda voda ne bi enakomerno odtekala preko prelivnega roba.

bazen 3

Bazen na fotografiji ima keramično školjko (Compass keramična tehnologija) v peščenih odtenkih, ki s svojo 3D barvo ustvari neverjetno vabljive odtenke vode. Dimenzije bazenov se določajo s številom zamahov: najkrajši možni (plavalni) tako meri 5,25 m oziroma 2 zamaha. Zgornji meri 7,5 m x 3,5 m in se čisti z elektrolizo. Ko se ta enkrat zažene, potrebuje le enkrat mesečno vzdrževanje. Naravnost pre-krasen in nadvse uporaben izdelek!

Za podrobnejše informacije o bazenski tehnologiji so na voljo dobavitelji, za kontakt dobavitelja bazena s fotografije pa na željo poskrbim tudi jaz. Poleg njegove strokovnosti me je prepričala tudi zgodba, da bo v domačem kraju zgradil toliko bazenov, kolikor meri skupna površina olimpijskega bazena – če že ravno ne morejo imeti pravega!

  • Andrea

    In kako mi je to znano… :)

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.