loading

BLOG

15
nov
palete 21

Preudarna uporaba lesenih palet

Nova ureditev dela Slovenske ceste v Ljubljani je dvignila precej prahu. Zdaj, ko se je ta že nekoliko že polegel in smo se na nov prometni režim navadili, je cesta oživela. Predvsem je videti več ljudi in manj pločevine. Novo razmerje obeta. V oči pa zbode nekaj drugega: euro palete z rumenimi kovinski stoli, ki bolj kot ne samevajo. Resno? Najbrž ne povsem resno. Iz palet res ni bilo težko zbijati – šal.

Sama ideja otokov za posedanje na površini, ki je bila nekdaj namenjena voznemu pasu, mi je všeč. Priznam pa, da nisem zagovornica njene izvedbe. Res je, mnogo urbane opreme instalacij skupine Prostorož je v preteklosti že dobilo noge. Nič čudnega, da so stoli tokrat na palete privijačeni (brez podlage torej ne gre). Žal pa vse skupaj deluje nekoliko nepremišljeno, kakor da bi jim zmanjkalo časa za izvedbo. Njihova umestitev me nekoliko spomni na Park(ing) day, ki se v Ljubljani sicer še ni zgodil.

Radi tudi preslišimo, da je postavitev zgolj začasna. Palete najbrž ne bodo doživele pomladi, ko pričakujem bolje domišljeno rešitev, namenjeno vsem in ne le peščici mladih, ki se na stole dejansko usedejo. Zavedam se, da to ni mačji kašelj. Ljudje, kakršni smo, odnesemo vse, kar se odnesti da. Ko se ne da, pa uničimo. Znamo pa o paletni rešitvi vsi veliko povedati.

Z nekaj domišljije so palete zanimivo uporaben gradnik. Precej preprosto jih lahko uporabite na vrtu ali v stanovanju: kot urbano gredico, udobno sedežno garnituro, posteljo – ali njeno vzglavje, klubsko mizico. Z nekoliko več sprotnosti se jih lahko predela v mizo, svetilko, police, celo pisarno. In ko vam zmanjka idej, lahko nanjo privijačite stole. Bodo vsaj sosedovi imeli o čem govoriti.

PS: Če so privijačeni stoli, to še ne pomeni, da so pritrjene tudi palete. Če boste kakšno odnesli – ali bolje: dobili druge – jih lahko uporabite nekako tako, kot to predlagajo fotografije:

photo-4

IMG_4497

recycling-holzpalette7

recycling-holzpalette15

pallet a

pallet mappa

klonblog-paletten21

klonblog-paletten7

recycled-pallet-recyclart3-600x450

recycling-holzpalette17

contemporary-office-furniture-brandbase-pallet-project-in-amsterdam-by-most-architecture-02-525x339

 

 

  • Katja Pepermint

    Se strinjam. Ob vsem tem se mi pa zdi, da so palete za povrh še zelo klišejska izbira – v zadnjem času so res povsod :) No, tudi jaz imam posteljo iz palet doma, so me starši prav čudno gledali pred leti, ko sem naročila dve čisto novi in sveži. In niti nista bili tako poceni.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.