loading

BLOG

11
jan
pri Nataschi v Barceloni

Pri Nataschi v Barceloni

Marca 2012 smo se z družino potepali po Barceloni. S stanovanjem smo se spoznali prek Air b’n’bja, z njegovo lastnico pa šele ob našem prihodu. O tem, da se ne bi ujeli, sploh ni nihče podvomil. V njem smo preživeli nekaj prijetnih dni, no delov dneva, ki jih nismo preživeli zunaj.

Stanovanje ni prav nič bahavo. In to kljub njegovi top lokaciji v samem središču mesta – v četrti El Born, za vogalom tržnice Santa Caterina. Pravzaprav me je prepričalo prav s svojo skromnostjo in preprostostjo. Na delu so bile roke arhitektov in to se je opazilo….

Natascha in njen partner (oba arhitekta) sta z obstoječo stavbo iz 18. stoletja vzpostavila spoštljiv dialog: prikazala sta obstoječ strop z lesenimi stropniki in steno, ki meji na sosednjo stavbo, pustila kamnito in surovo.

dnevni prostor

Zasnova stanovanja je vzdolžna in funkcionalno razdeljena na 3 cone: servisni del s kuhinjo in kopalnico, bivalni prostor ter spalnico, skrito za paravansko steno. Vstop iz teme proti svetlobi. Te je v spalnem delu seveda največ, kljub veliki dolžini stanovanja pa je zaradi nizke stene ne primanjkuje niti v dnevnem delu.

drsno krilo

Osvetlitev je tako dodana le v servisnem delu, kjer je strop spuščen, nad njim pa je urejeno tudi zračenje in druge instalacije. Višinski preskok je ujet z eno potezo, okvirjem iz ploščatega železa. Vanj je vpeto veliko drsno krilo (prav tako obrobljeno s ploščatim železom), ki z različnimi pozicijami spreminja scenografijo prostora. Enkrat je odprta kuhinja z močnim virom svetlobe, drugič kopalnica s svojo svetlobo in tako naprej. Preplet različnih pogledov in svetlob različne topline.

kopalnica

Tudi kopalnica nadaljuje lajt motiv stanovanja. Je enostavna in preprosta. Le barvane stene in mozaik ob tušu ter veliko ogledalo, ki jo na videz še poveča.

spalnica

Opremo v stanovanju predstavljajo reciklirani vintidž kosi v kombinaciji s poceni rešitvami švedskega proizvajalca. Vse in še več, kar sploh lahko potrebuješ na 40m2. za vse ostalo poskrbi ritem in ponudba enega najbolj živahnih mest v Evropi.

Mene je stanovanje prepričalo in se veselim ponovnega snidenja. Morda prepriča tudi vas.

vse foto: www.airbnb.com

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.