loading

BLOG

18
avg
DSC_1780

Popolna prenova stanovanja v Ljubljani

Ocenjevanje interjerja z vidika lepo/grdo je površno. Le naročniki in arhitekti poznajo okoliščine, v katerih stanovanja nastajajo. Med željami in realnimi možnostmi je veliko kompromisov. Na obeh straneh upamo, da so dobri. Praviloma je rezultat odvisen od trojega: naročnika, arhitekta in financ. Na prvi pogled bi šlo edinole brez arhitekta, ki je pregovorno odvečni strošek. K sreči lastnika stanovanja na fotografijah razmišljata drugače. Čeprav je bilo delo z arhitektom nekaj novega, sta se obrnila na strokovno pomoč – name. Prenove stanovanja pač nista želela prepustiti naključju.

Po nekaj letih bivanja v prenovljenem stanovanju sta še vedno zelo zadovoljna. Trdita, da funkcionira natanko tako kot smo si zamislili in še, da prav ničesar ne bi spremenila. Priznam, še vedno izgleda kot iz škatlice in z njim res nimata veliko dela. Ker sta premišljena nakupovalca dodatkov za dom, ga polnita počasneje kot drugi. Zaradi dobre izkušnje se zdaj vedno obrneta name. To je najlepši kompliment.

Ujeli smo se že ob prvem srečanju, ko je beseda nanesla na knjige in omaro zanje. Tudi zame dom ni pravi, če v njem nimam knjig. Njun način življenja mi je blizu, prav tako tudi njun pragmatičen pristop k prenovi. Lotili smo se le posegov, ki so se nam zdeli potrebni in upravičeni: na prvem mestu sanacija plesni, ki se je z leti razcvetela, brušenje in novo lakiranje parketa, ki je končno zaživel v svojem pravem odtenku in menjava sanitarne keramike.

Obstoječo kuhinjo smo le osvežili z menjavo stenske obloge in ji odstranili niz omaric, ki je segal vse do stropa. Takoj se je lažje zadihalo. Obdržali smo tudi vse vgradne omare, jim odstranili ročaje in jih pobarvali v belo. Največjo dilemo so predstavljala steklena vrata, ki ločujejo dnevni prostor od predprostora. Obdržati ali odstraniti? Želja po enovitem prostoru je bila izrazita, a pamet je še vedno boljša kot žamet. Vrata so ostala, da ni prepiha in zvokov s stopnišča.

Tako kot sta želela, se je stanovanje z majhnimi in enostavnimi posegi popolnoma spremenilo. Namesto utrujene češnje smo ga odeli v belino, ki v kombinaciji z orehovim lesom in minimalnimi barvnimi poudarki deluje sveže, lahkotno in prostorno. Tudi razporeditev je drugačna. Tloris je spretno razdeljen v bivalni in spalni del, da zasebnost z lahkoto skrijeta pred očmi drugih.

Ob prihodu domov ju svetloba skozi steklena vrata vabi v velik dnevni prostor: za vogalom se skriva kuhinja. Z dobrim načrtovanje smo v knjižno omaro skrili mini bar in kable za televizorjem. Knjige so pri roki. Kdor pokuka pod mizo v delovni sobi, ugotovi isto. “Tudi ti kabli so skriti,” veselo pripomnita.

Njen kavč je živahen, njegov počivalnik umirjen. Prehod v kuhinjo ni več preozek, saj po novem ob mizi stoji tudi klop. Navkljub omejenemu družinskemu proračunu si v stanovanju nista želela začasnih, t.i. nizko cenovnih rešitev. K sreči sta bila naklonjena predlogom in v svoj dom sprejela tudi nekaj oblikovalskih kosov. Bili so ljubezen na prvi pogled. Kogar zanima idejni projekt, ga najde tu.

Zgodbi kmalu sledi nadaljevanje. Se že veselim.

DSC_1726-001
DSC_1719-001
IMG_7783
DSC_1869
IMG_7830
stoli 2
IMG_7787
DSC01403
IMG_7785
DSC_1761
DSC_1901
IMG_7861
DSC_1841
IMG_7827-002

 • barbara

  Živjo! Čudovito stanovanje :) Zanima me kje so kupili stole, ki so v jedilnici?

  • http://www.bivam.si/ Petra Peterka

   Hvala. :) Stoli so original, Eames chair od Vitre. Naročeni v Kubus Interier v Ljubljani.

   • barbara

    Hvala za odgovor.

    • jernej

     Zdravo, mene pa zanima, ali je knjižna omara v dnevni sobi narejena po meri ali je mogoče kaj podobnega serijskega kje nabaviti?
     Hvala, lp
     Jernej

     • http://www.bivam.si/ Petra Peterka

      Zdravo! Knjižna omara je narejena po meri in potrebah naročnikov. Obstaja po obliki podobno serijsko pohištvo, a visoko cenovnega razreda. Za več informacij se mi oglasite pod “naroči arhitekta”.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.