loading

BLOG

27
jan
ib16shRJEiAz2Z

Urbana džungla: zeleno, ki te ljubim hrustljavo

Kdor živi v hiši z vrtom, se pogosto ne zaveda male sreče, ki mu jo ta lahko prinese: poletne zajtrke na terasi, piknike v travi in branje knjig v hladu drevesa. In če k zobanju zrelih malin dodam še svežo solato na svoji gredici, je to že pravi paradižnik! Imam ta zeleni privilegij in moje sobne rastline tudi. Maja se preselijo v svojo poletno rezidenco in jaz z njimi. Zeleno, ki te ljubim hrustljavo (zelenjavo).

Stanovanje v višjem nadstropju zahteva nekoliko več rajske improvizacije. Marsikatero željo po zelenju poteši že umetelna preproga ali stenska tapeta z rastlinskim vzorcem. A to ni dovolj. Nekatera stanovanja so polna rož, začimbnic, kaktej. Nekaterim visijo izpod stropa, se vzpenjajo po stenah ali pridno posedajo v cvetličnih lončkih. Mnoge urbane vrtnarke pa si košček zemlje poiščejo zunaj – s stanovalci, ki vrtnarijo. Če ne na pravi, izposojeni gredi, uživajo na balkonu. Če tega nimajo, pa na okenski polici. Vse se da, če se hoče. Med opaznejšimi prsti so zeleni prsti Darje Fišer, katere hobi je lani prerasel v pravo gibanje: Zelemenjavo. Časi za samooskrbo so pravi. Za izmenjavo presežkov še boljši.

Namesto lepih se vzgaja predvsem lepe in praktične rastline. Oznaka bio ni dovolj. Najboljše je spet pridelano doma. Morda vas opogumi namig, da imamo tudi pri nas nekaj ličnih rešitev za urbano vrtnarjenje. Mojca Kocbek in Anka Štular sta zdizajnirali estetska in cenovno dostopna betonska korita. Ta hip so to še prototipi, a na RogLab so že odprti za prednaročila. Pohitite. Pomlad je blizu, se boste strinjali. Bodite zdravi in po vrhu še stajliš! Vaš Vrt.bo.

15c8c097443d8e33e8c0089faf17e1aa

contemporary-indoor-pots-and-planters

3a3a897b231030a066c08b89d753b80c

c77312f62d3a13e9bc85bc72b01407cd

thumb_488__contentimages

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.