loading

BLOG

27
feb
52b2a8b741a2e97e544aaa994d68b8a9

Urejen vhod v stanovanje, pa bo mir v hiši

Najdražji, s katerim si delim dom, vé, kako me motijo na mizo ali kuhinjski otok izpraznjeni žepi. Toleranca do nepospravljenih ključev je majhna. Stanovanje se hitro zdi razmetano, čeprav ni. Ključi, pošta, kapa, telefon, polnilec, vozovnica za vlak, včasih celo denarnica … – vse to je navlaka, ki se seli z  enega mesta na drugo. Ker najljubšega cimra nimam pravice korenito spreminjati, je edina rešitev reorganizacija stanovanja. Tistega dela, v katerem se znajdem takoj, po prestopu hišnega praga. Zdaj živimo v miru: stanovanje se mojim očem ponovno zdi območje udobja, vhodni del pa končno opravlja svojo prvotno funkcijo.

Navodila so preprosta: za klasične in že videne rešitve obstajajo predlogi sestavov predsob pri izbranih proizvajalcih pohištva. Za vse ostale obstaja klikanje po spletu in iskanje primernih kosov opreme. Z malo domišljije prostor lahko spremenite sami, kljub vsemu bo najpametneje še vedno v družbi arhitekta. Ta vam lahko svetuje pri stilsko (ne)združljivih kosih ali pa opremo nariše kar po meri stanovanja. Marsikaj uporabnega zna poiskati tudi že med vašim obstoječim pohištvom. Pa še na nič ne boste pozabili.

Reklama zame? Zakaj pa ne? Samo da bo mir v hiši, prostor ob vhodu pa domiselno urejen. Navsezadnje si vsak ob prihodu ustvari tudi prvi vtis. Naj bo vaš nekoliko drugačen, morda igriv.

BasecampHotel-RusticWallHook_EvaKolenko_REM photo (2)

Ključi, očala, šal, rokavice in preostale drobnarije … Verjetno bi bila dovolj že polica, na kateri bi nekoč počival stacionarni telefon, a kaj ko sta predal ali kar predalnik še bolj praktična: zgornja plošča lahko služi kot polica, predali pa varno skrivajo veliko raznovrstne vsebine: vrečke za ponovno uporabo, prebrane revije in časopise … Domiselnih rešitev je veliko, zato beri dalje. Če je zraven še ličen koš za stare račune, vozovnice za vlak, parkirne listke, uporabljene robčke, lahko od veselja zapojem še: juhu!

Hallway-at-The-Treehouse05

Ko so glava in roke goli ter žepi izpraznjeni, so na vrsti plašči, bunde in jakne in torba. Blizu mora stati inu obstati obešalnik za sprotno garderobo ali pa kar vgradna omara. Podobno velja za obutev. Pri obuvanju pomaga sedišče: klop, če je prostora veliko, ali stol. Lastniki visokih škornjev ali starejši obiskovalci bodo hvaležni. Prav pride tudi, če se telefonski klic, ki ga prineseš z ulice, pri vratih še ne konča.

a2d9fdd90c1cbd55a9fc26486c0ddda9

Ogledalo? Brez ne gre. Večje kot je, večji se bo zdel prostor. Lepo odseva jutranje objemčke pred odhodom v vrtec. Ob prihodu domov pa zamolčane ostanke hrane med zobmi. Res nihče ni opazil?! Lahko bi kaj rekli. Pri tem pomaga primerna osvetlitev. Tudi zato, da vrže luč, na vse ljube stvari, postavljene blizu vhoda. Namig: rožica ali fotografija.

Hallway-at-The-Treehouse-B05

Če vhod ni ločen od preostalega stanovanja, ga tako definirajmo: z drugačno talno oblogo ali preprogo. Tako se postavljajo meje. Še kaj? Morda obešalo za kolo in čelado za najdražjega. Tako bo volk sit, jaz pa ostanem cela.

Če se še kdo spomni česa, naj me dopolni.

mixte-step-through-bike-hang-shelf

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.