loading

BLOG

16
jan
IMG_6317-003

Moje sanje – in spalnica, ki mi jih omogoča

Spalnica je poleg kopalnice najbolj intimen prostor v našem domu. Vanjo obiski praviloma ne vstopajo, zato poskrbimo, da nam bo pisana na kožo. Pri načrtovanju ne pozabimo na ključne stvari, ki bodo spalnico naredile še bolj našo:

Na prvem mestu naj bo funkcionalnost: izbira postelje. Velikost ležišča naj predvsem ustreza našim potrebam, hkrati pa tudi velikosti prostora. V manjših spalnicah za dva zadostuje že ležišče širine 160 cm. Pri tem ob straneh in ob koncu postelje ne pozabimo vsaj 70 cm prostora za normalen dostop. Če imate s partnerjem podobne želje glede trdote vzmetnice, predlagam enojno. Prav tako je praktičen predal za posteljnino pod njo. V omarah ponavadi zmanjka prostora zanjo, poleg tega pa se tako elegantno izognemo nabiranju prahu! Večerni bralci potrebujejo tudi naslon, ki je lahko le nekoliko višja stranica postelje, lahko pa si namesto nje omislimo oblazinjeno oblogo. V večji spalnici si lahko privoščite počivalnik in svoj kotiček za prebiranje najljubših knjig. Kaj pa nočna omarica? Bolj priročni kot polica so predali, s katerimi se vsako jutro zbudimo v pospravljeni sobi. Izbiro prepuščam vam.

Če kvadratura stanovanja to omogoča, garderobne omare umestimo v ločen, garderobni prostor. Z obleko namreč v prostor vnašamo tudi vso negativno energijo, prejeto tekom dne. Če pa se jim zaradi prostorske stiske vseeno ne moremo izogniti, naj bodo omare čimbolj nevpadljive, najbolje v svetlejšem barvnem odtenku. Če imamo možnost oziroma če pri prenovi dopuščamo tudi gradbene posege, je vredno razmisliti o možnosti vgradnih omar. če bomo upoštevali še prejšnje nasvete, jih skoraj še opazili ne boste.

Osvetlitev prilagodite vašim navadam. Načeloma naj bo osvetlitev diskretna, vseeno pa ne pozabimo na dovolj močen vir, pri katerem bomo lahko brskali po omarah. Morda je najbolje, če si omislimo regulacijo svetlobe, ki jo bomo prilagodili trenutnim potrebam. Nočna ali bralna lučka? To ve vsak zase, vendar naj vas ne zanese: spalnica ni prostor za študij!

Parketu lahko toplino dodamo s tekači, na katere vsako jutro stopimo iz postelje. Če pa nimate težav z alergijo na prah, toplino najbolje pričarajo tekstilne talne obloge. Te so enkraten nadomestek sicer romantičnemu staremu, a kljub vsemu škripajočemu parketu.

Prostor si polepšajte z barvami, ki vas pomirjajo. Te naj bodo tople, priporočljivi so pastelni odtenki. Tudi tu velja pravilo manj je več: torej enobarvna stena, ki služi kot barvna podlaga slikam ali kakovostna tapeta z nekričečim vzorcem. Pri tem ne pozabimo, da se morata z izbiro barve oz. vzorca strinjati oba s partnerjem…

Nenazadnje prostor naredi tudi pravilna izbira posteljnine in ostalega tekstila. Ta naj bo iz kakovostnih materialov in v kombinaciji s stenami in pohištvom. Ne potrebujemo veliko: zadostuje že ena poletna in ena zimska. In tudi če niste zagovornik zaves v stanovanju, si te v spalnici brez zadržkov lahko privoščite. Prosojne ali takšne za popolno zatemnitev. In ne pozabimo na dodatke z osebno noto. Najpomembnejše je, da se v spalnici počutimo zares doma!

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.