loading

BLOG

05
feb
mill1

Nov dom pod isto streho

Mlad par se je odločil svoje prvo skupno domovanje urediti kar v hiši njenih staršev. Na razpolago sta imela sicer le 52 m² površine, a neobremenjene s kreditom. Za strokovno pomoč sta se odločila zato, ker sta želela čim boljši izkoristek mansarde.

mansarda prej

obstoječe stanje

Pri projektiranju sta mi pustila precej proste roke. Edine želje so bili večji bivalni prostor, ki bi združeval kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter kotiček za študij in delo. Iz kopalnice je odpadel pralni stroj, saj naj bi si s starši delili utility v kleti. Odpadla je tudi televizija, raje prisegata na radio. Ločen vhod in zapiranje stopnišča s ploščo se jima ni zdel upravičen strošek, saj je le to zasnovano kot poseben prostor. Tako lahko vsaka etaža funkcionira kot samostojna stanovanjska enota.

Komunikacijo med prostori je omejevala razporeditev prostorov, med seboj povezanih le s predprostorom. Šele po odstranitvi ovir določenih nenosilnih sten je prostor zadihal.

mansarada potem faza 1

predlog rešitve – 1.faza

Nova razporeditev prostorov in pozicije instalacij so se prilagodile nosilnim stenam z dimniki. Tako je na primer kopalnica ostala na istem mestu, je pa zato pridobila novo razporeditev sanitarne opreme: njeno vzdolžnost je vizualno skrajšala prečno postavljena kopalna kad. Pod novim strešnim oknom se bo tako mogoče tudi stuširati stoje.

Ker kuhinja na obstoječi poziciji zaradi stopnišča ni imela možnosti razširitve v prostor, sem instalacije prestavila na drugo stran stene. Vzdolž nje poteka linija kuhinjskih elementov s hladilnikom in zgornjim nizom, delovno površino pa dopolnjuje pol-otok s predali. Ob njega je potisnjena jedilna miza. Sredi prostora je sedežna garnitura z nizkim predalnikom, primernim prostorom za audio opremo.

Nekoč predprostor je postal odprto mesto za srečevanja in prostor za knjižnico. Za njo, oziroma za steno pa se za drsnimi vrati skriva delovni kotiček. Dovolj odmaknjen, da ima svoj mir ter hkrati dovolj prostoren, da si ga lahko hkrati delita oba.

predlog rešitve – 2 . faza

Ostala sta le še dva prostora. Spalnica in še ena prosta soba. Kljub temu, da otrok še nista imela, sem pomislila tudi na to. Zato sem sobi zasnovala tako, da ju bo mogoče z najmanj truda in najmanjšimi stroški spremeniti. Nastali sta dve fazi rešitve: ena brez in druga z. Otrokom. Pri prvi je v spalnici le ena visoka omara, ostalo pa komodi, ki ju kasneje lahko nadomesti otroška posteljica. Medtem je dodatna soba namenjena za rekreacijo. Ta pa se seveda ob primernem času spremeni v otroško sobo.

Stanovanje je tipičen primer tlorisa etaže tipskega projekta iz 60ih let prejšnjega stoletja. Temu obdobju je prilagojena tudi površina, ki za bivanje povprečne sodobne družine skoraj ne zadošča več. Pa vendar se mi včasih se mi zdi, da znam čarati. Sicer je majhno, ima pa prav vse, kar imajo veliki. No, razen odvečnega prostora.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.