loading

BLOG

05
avg
IMG_7773-001

Nova kuhinja, novo veselje

V kuhinji se skuha veliko več kot le užitna hrana. To so zgodbe. Kuhinja je priča prvemu, ki se mu mudi v službo ali šolo. Vé, kdo je ponoči na skrivaj hodil v hladilnik, podobno kot je to na skrivaj počela lisica v Mojci Pokrajculji. Ni vsaka kuhinja pravljica, a prav vsaka ima zgodbo in glavne osebe.

Na kuhinjo lahko tudi hitro pozabimo, če je postavljena in pospravljena – tako kot mora biti. Če ni, pa bo nenehno opozarjala na drobne pomanjkljivosti, ki bi jih zdaj rešili drugače. A časa se ne da zavrteti nazaj. Prevzeti je treba odgovornost za vse odločitve, ki smo jih sprejeli v salonih s pohištvom ali pri mizarju: o postavitvi elementov, izbiri materialov in  gospodinjskih aparatov. Izbire je veliko, odločanje pa težko. Pametni se zato obrnejo na arhitekta. Ta pozna vse prednosti in pasti, ki se jim lahko izognete. In veliko kuhinjskih zgodb.

K sreči sta bila lastnika tu opisane kuhinje naklonjena arhitekturnim rešitvam. Ob prvem srečanju je bila novo zgrajena hiša v popolnoma surovem stanju. Bil je pravi čas za pripravo barvne študije in razmislek o temi, ki bo povezovala interjer celotne hiše.

Kuhinja pripoveduje zgodbo

Kljub temu, da je kuhinja del velikega in odprtega bivalnega prostora, ni prva stvar, ki jo obiskovalec zagleda ob prihodu v prostor.  Tako smo tudi želeli. Mehak, zaokrožen vogal visokih vgradnih omar preusmeri pogled skozi okno, ven. Krivine so moja šibka točka, a v tej situaciji so se izkazale za najboljšo rešitev. Mehčajo prehod med pultom in visokimi omarami za shranjevanje.

V njih so vse zaloge za preživetje, živila torej in pijače. Prostora je veliko. Prednje stranice omare so bele in visokega sijaja. Želja naročnika. Mnogi se gladkih, svetlečih površin brez ročajev bojijo. A strah je odveč: te površine se čistijo lažje in bolje kot matirane in hrapave. Zaradi zaprtih omar in ravno prav delovne površine bo kuhinja vedno pospravljena. Pravo zenovsko doživetje, bi se pravilno izrazila prijateljica.

Visoki sijaj, ki prostor zaradi odboja zunanje svetlobe razsvetljuje, elegantno uravnoteži in umiri stenska obloga na okenski steni. Tam so Azuleji – matirane keramične ploščice v monokromatskih odtenkih. Za lepotni dodatek še bela napa. Smiselna izbira, saj ne kliče po pozornosti, hkrati pa je nadvse uporaben pripomoček pri kuhanju. Nepogrešljiva je tudi neobčutljiva talna obloga iz vinila. Rešitev namesto toplega, a občutljivega parketa ali odporne, a hladne keramike.

Kljub intenzivni izrabi prostora kuhinja v postoru ne prevladuje. Le pripoveduje zgodbo. Lastnika jo z veseljem delita z drugimi. Pa tudi z izdelkom sta zadovoljna, in jaz še toliko bolj. Foto zgodba nastajanja sledi kmalu. Ti tudi?

DSC01354

DSC01360

DSC01372

IMG_7781

DSC01382

IMG_7782

DSC01398

DSC01389

IMG_7774


Tursic Maja-kuhinja

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.