loading

BLOG

12
sep
casa-transparente2_es-760x760

Rešujemo mansardo

Pri prenovah največkrat zmanjka denarja za najem arhitekta. Toliko stroškov se obeta, da se iščejo najcenejši izvajalci storitev, ne pa tudi arhitekturni posegi, ki bi prostoru dodali kar najboljšo funkcionalnost. Pri vsem tem pa je najpomembnejše vprašanje, kako se bo tu živelo prihodnjih nekaj let. Slovenci si že pregovorno gradimo dom za zmeraj. In tudi če se slepimo, da so rešitve začasne, ponavadi niso.

Pri hiši v okolici Ljubljane so imeli srečo: še pred koncem prenove so ugotovili, da potrebujejo strokovno pomoč.

V roke sem dobila že delno izdelan projekt: streha je bila pod nadzorom strokovnjaka za statiko že zamenjana in ojačana, tudi strešna okna že vgrajena. Hm in to že pred rešenim tlorisom? “No, saj stene že imamo vrisane, zdaj potrebujemo le arhitekta, da vriše opremo. Da ne bo preveč pohištva, izdelanega po meri. Predrago bo. Začnimo s kopalnico, kjer ni prostora za pralni in sušilni stroj.” Lepo počasi. Gremo po vrsti.

prej

obstoječe stanje s predvidenimi stenami

Ker tlorisov stanovanj ne rišemo parcialno, se delo ne prične zgolj pri kopalnici. Nujna je bila ponovna preveritev tlorisa. Vsebina prostorov je bila že določena, zato hiše nismo obračali na glavo. Poiskali smo le možne izboljšave. Tudi predvidene stene nas niso ovirale. Igrali smo s kartami, ki so bile na voljo: upoštevali smo še stopnice iz spodnje etaže, lokaciji vodovodnih instalacij ter jeklenih nosilcev, ki na novo podpirajo ostrešje.

Izkazalo se je, da prvotna zasnova ni bila slaba. Skoraj 90 m² bivalne površine je ponudilo veliko več, kot so si predstavljali: stanovanje za nekoč štiričlansko družino je končno dobilo konkretno obliko. Spalnica je pridobila prostor za garderobne omare in nekega dne tudi otroško posteljico. Kopalnica se je znebila pralnega in sušilnega stroja, na ta račun pa je v kotu velike kuhinje svoje mesto našel utility. Prostor, ki ne bi smel manjkati v nobeni hiši ali stanovanju. V njem se pere, lika (če likate), shranjuje koše za perilo, sesalce in metle. prostora ostane tudi za zaboj piva ali domačih jabolk. Pri organizaciji tlorisa je pametno upoštevati število prostorov, ki bi jih določena kvadratura morala imeti in primerna razmerja med njimi. Namesto prevelike kuhinje sta na tolikšnih kvadratih utility ali shramba nepogrešljiva prostora. Tudi ločen wc ne bi bil slaba ideja.

Stanovanje za mlad par je postalo večje in bolj obetavno. Ena otroška soba jima bo še nekaj let služila kot delovni kabinet, druga bo čakala na svojo priložnost. Zaradi mladosti se jima še nikamor ne mudi. Težko sta verjela, da mansarda lahko sploh prenese vso predvideno vsebino. Obljubila sta, da preverita, če se nista morda zmotila v merah, ki sta mi jih podala. Brez skrbi, vse mere držijo. Videz prostornosti objekta v surovem stanju (gole opeke in vidno ostrešje) pa močno vara.

Da ne bo pomote, vedno sem vesela takih projektov. Ko bi si le vsi med gradnjo znali vzeti čas za premislek. Stanovanje za stanovanjem, pa bo prostor okoli nas bolj uporaben in lepši.

potem

predlog rešitve

 

 

  • http://applegreencottage.blogspot.com/ Damjana@ ApplegreenCottage

    Odlična rešitev! Kar mi je najbolj všeč, je utility. Ja, prav vsaka hiša in še bolj stanovanje potrebuje tak prostor. In polico, na katero lahko naložiš vsaj polmetrski kupček nezlikanih cunj 😉

    • http://www.bivam.si/ Petra Peterka

      Hvala! In vrata, ki zaprejo pogled na ta kupček cunj. Pomagajo tudi pri utišanju slabe vesti. :)

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.