loading

BLOG

24
feb
ventana-café_es

Selitev v hišo s pohištvom vred

Selitev ponavadi pomeni priložnost za nov začetek: nova soseska, novi ljudje, novo stanovanje, nova oprema. Razumljivo pa je, da selitev – še posebno če je povezana z nakupom nepremičnine – predstavlja tudi velik finančni zalogaj. Tako pogosto investiranje v novo opremo pomeni le dodaten, za marsikoga tudi nepotreben strošek.

V podobni situaciji se je znašla tudi mlada tričlanska družina, ki se je zaradi želje po popolni osamosvojitvi odločila za nakup starejše hiše na podeželju. Selitev je bila nenadna odločitev, saj še niti v celoti niso opremili obstoječega stanovanja. Tako imajo novo kuhinjo z velikim otokom, spalnico z dvema ogromnima vgradnima omarama ter jedilno mizo, ki bi jih vsekakor bilo škoda pustiti v “starem” stanovanju. To je pomenilo le eno: oprema gre z njimi!

obstoječe stanje

Nova hiša ima klet, visoko pritličje in mansardo. Vsaka etaža ima skoraj 80 m² uporabne površine, zato je padla odločitev, da si za nekaj let pripravijo dom v pritličju. Ob večjem prihranku in ob povečanju potreb po dodatnem prostoru (morda nov družinski član) pa bo na vrsti še adaptacija mansarde. Te tudi še prejšnji lastniki niso naselili.

Projekt je tako zasnovan v dveh fazah: prvo fazo predstavlja funkcionalna organizacija pritličja za čimprejšnjo vselitev, drugo fazo pa reorganizacija pritličja v bivalni, mansarde pa v spalni del hiše. V slednji je na podlagi hitre preveritve dovolj prostora za spalnico, najmanj dve otroški sobi in prostorno kopalnico. Mansarde se podrobneje še nismo lotili.

predlog rešitve – 1. faza

Midva sva razmišljala, če bi bilo mogoče povezati kuhinjo in dnevno, ampak mislim, da je problem lahko, ker je v dnevni sobi kamin. Sem označila na skici. Kot boš videla po slikah, imava sedaj zelo širok prehod, sva dala celo steno ven med dnevno in kuhinjo. V bodoče bi imela manjši prehod (približno za širino vrat). Če je to seveda sploh izvedljivo.”

V prvi fazi se nekoliko sprostijo povezave med obstoječimi prostori, tako se hodnik na primer zaključi v kuhinji, pozicije prostorov pa po večini ostajajo nespremenjene. Na novo je ustvarjena direktna komunikacija kuhinje z dnevnim prostorom, le z nekoliko širšim prehodom – vse do obstoječega dimnika. Tam je našla svoj prostor jedilna miza, ki ji je bil odvzet prostor na račun kuhinjskega otoka (v tej fazi se zdi nekoliko predimenzioniran). K sreči je nova postavitev kuhinjskih elementov precej podobna kot prejšnji; na račun obstoječih odtokov je bilo potrebnih le nekaj menjav med pozicijami elementov. Razen enega izvlečnega elementa, so vsi ostali ponovno uporabljeni. Reciklaža je torej uspela!

Spalnica je manjša kot prejšnja, zato je prostora le za posteljo, nočni omarici in komodo za perilo. K sreči pa ni prostorske stiske glede izbire prostorov: ob otroški sobi ostane še ena, garderobna. V njej je dovolj prostora za veliki vgradni omari, kupe perila in likalno desko. O tovrstnih rešitvah sem že pisala.

predlog rešitve – 2. faza

V drugi fazi, ko se spalni prostori preselijo v eno etažo višje, se dnevni prostor poveča v prostor spalnice. Osrednji element prostora postane kamin – domače ognjišče, kotiček za gledanje tv pa se umakne v ozadje. Ker ni potrebe po dveh kopalnicah, staro (pritlično) nadomesti utiliti, obstoječ dnevni wc ostane. Tokrat na račun prideta tudi starša: delovni kabinet je primeren tako za študij kot delo na domu, nekdaj otroška soba pa po potrebi lahko gosti tudi stare starše.

S tako skrbno premišljeno zasnovo lahko družina prihrani pri nepotrebnih posegih v prostor in si na ta račun vsaj nekoliko zniža svoje, za te čase že tako visoke izdatke.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.