loading

BLOG

05
apr
thumb (1)

Stanovanje, ki ga že poznamo

Tanja in Uroš sta v uporabo dobila stanovanje, ki sta ga poznala že od prej. V njem je namreč stanovala sorodnica z družino. Pogosto sta jih obiskovala. Prav zato se je pred vselitvijo zataknilo: prejšnja podoba stanovanja se jima je v spomin vtisnila tako močno, da si prostora nista znala predstavljati kako drugače.

obstoječe stanje

Prejšnje stanovanje je bilo prilagojeno družini s tremi otroki, onadva pa sta mlada zakonca, ki ju vse to še čaka. Doma se med drugim posvečata študiju ter delu, ki ga iz službe nosita domov. Njune želje so jasne: stanovanje naj ju ne spominja na prejšnje stanje in naj odraža njun stil življenja. Vse, kar potrebujeta, je torej optimalno organiziran prostor za delo in študij, generalno reorganizacijo dnevnega prostora ter delno prenovo preostalih prostorov.

predlog rešitve

Središče bivalnega dela po novem ne bo okoli televizorja, saj prosti čas preživljata drugače. Namesto tega bo v ospredju velika omara, ki v eni potezi združuje dnevni prostor s predprostorom. V prvem delu je omara odprta in zapolnjena s knjigami (prostora je še za mini bar in tv), v drugem pa zaprta za shranjevanje obutve. V predalih so shranjene pomembne drobnarije: ključi, rokavice, očala. Tam je še veliko ogledalo za pogled pred odhodom od doma: “A mi paše tale jopca?!

Eno izmed prejšnjih otroških sob bo zasedel delovni kabinet, druga zaenkrat ostane prosta. Spalnici namenimo posteljo primernejše velikosti.

Drsno steno, ki je ločevala kuhinjo z jedilnico od preostalega prostora, smo odstranili, pomanjkanje prostora v jedilnem kotu pa rešili s klopjo, ki zavzame manj prostora kot stoli.  Lažje bi sicer bilo, če bi se odločila tudi za prenovo kuhinje in s tem pridobila nekaj dodatni centimetrov za jedilnico, vendar ta ni v tokratnem načrtu prenove. Pametno je namreč premisliti, kaj vse bomo stanovanju ob vselitvi (zaradi različnih razlogov) obdržali, kaj zgolj osvežili in kaj načrtovali na novo. O takšnih in podobnih odločitvah v konkretnem primeru pa več prihodnjič.

2014 ©: Solido. Vse pravice pridržane.